Το
οσομπούκο, που πήρε την ονομασία του από το ιταλικό πιάτο για την παρασκευή
του οποιου χρησιμοποιείται. Στην ουσία πρόκειται για το ποντίκι με το κόκαλο.
Σιγομαγειρεύεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με κόκκινη ή λευκή σάλτσα.
Ταιριάζει και στη γάστρα με λαχανικά, για να μαγειρευτεί αρκε..
Είναι
οι μπριζόλες των 5 πρώτων θωρακικών σπονδύλων.Ευγενές κομμάτι κρέατος,ιδανικό
για ψήσιμο στη σχάρα ή σε μαντεμένιο τηγάνι. Επίσης, το κρέας τους
ξεκοκαλίζεται και πωλείται ολόκληρα για ψητό στο φούρνο. Πάνω στις
σπαλομπριζόλες βρίσκεται το καπάκι,το οποίο περιέχει αρκετό συνδετικό ..
Το
μπροστινό και το πίσω κότσι (ποντίκι) είναι κομμάτια με αρκετό ψαχνό και
πλούσια σε κολλαγόνο, ιδιαίτερα το μπροστινό. Κάνουν για βραστό, σούπες,
παρασκευή ζωμών, μαγειρευτά κατσαρόλας (κοκκινιστά, στιφάδο, όσο μπούκο)...
Το πιο λιπαρό μέρος του ζώου. Οι μύες του στήθους ξεχωρίζουν εύκολα από το
λίπος και μαγειρεύονται στην κατσαρόλα και στο φούρνο. Οι στηθοπλευρές ή
σιδηρόδρομος έχουν πολύ λίπος, πολλά κόκαλα και λίγο ψαχνό. Συνήθως
ξεκοκαλίζονται και γίνονται κιμάς. Για τους πιο τολμηρούς αξίζει να ψήσετε
..